Kariyer Marka Danışmanlığı

Paylaş

Satınalma ve Tedarik Yönetimi

Ülkemizde, Tedarik Zinciri kavramına şirketler birbirlerinden farklı anlamlar yüklemektedir. Kimisi için Tedarik Zinciri, Lojistik faaliyetleri tanımlarken, kimisi için Tedarik Zinciri, adı üzerinde, Tedarikçiler ile ilişkileri kapsamaktadır. Satın Alma, Kategori Yönetimi, Planlama gibi fonksiyonları da Tedarik Zinciri bünyesinde görebilmekteyiz. Peki bunlardan hangisi doğru? Güçlü bir Tedarik Zinciri Yönetimi nasıl olmalı ve hangi fonksiyonları içermelidir? Bunlardan da önemlisi bu içerik ve fonksiyonlara sahip bir Tedarik Zinciri Yönetimi bir şirkete neler kazandırır? Bu soruların cevabı, halihazırdaki Dünya ve Ülke gerçeklerinin yanı sıra, Şirket’in Vizyon, Misyon ve Stratejisinden başlayarak, şirketin faaliyette bulunduğu sektörün dinamiklerine kadar uzanan bir geniş bir yelpaze içindeki unsurlara bağlıdır.
Cevap, şirketten şirkete değişiklik gösterse de, değişmeyen bir gerçek var ki o da, Tedarik Zincirini oluşturan temel halkaların, şirketin ana amacı olması gereken “sürdürülebilir karlı büyüme” hedefine ulaşmasını sağlamak üzere, uyumlu ve senkronize çalışmalarını sağlamaktır. Kısaca ilk yapılması gereken Tedarik Zinciri’nin doğru yapısını belirlemek, ardından, bu yapının en verimli şekilde çalışmasını sağlayacak kurumsal yapısını oluşturmaktır. Her başarılı işin ilk adımı, o işi başlama kararını doğru almaktır. Hem içsel yapıyı, hedefleri hem de pazarı analiz etmeden alınan her karar risk içerir. Tedarik Zinciri kurmak, kurulu bir yapıyı en etkili nasıl yönetileceğini belirlemek, geliştirmek veya değişen şartlara göre dönüştürmek için önce günlük iş baskısı ve kargaşasından arınmış olarak doğru kararları almak gerekir. Kariyer Marka Danışmanlığı olarak; Tedarik Zinciri kuruluşu, yönetimi ve dönüşümü konusunda uzman yapısı ve danışmanlarıyla, başarının anahtarı olan “mükemmel analiz – doğru karar” metodolojisiyle hedeflere uygun doğru kararları almada profesyonel hizmet sağlamaktadır. 

Tedarik Zinciri – Hizmet Kapsamı

En geniş kapsamı ile Tedarik Zinciri Yönetimi’nin ana fonksiyonlarını şu şekilde belirtebiliriz:

  • Planlama
  • Satın Alma/Kategori Yönetimi
  • Lojistik (Depolama/Sevkiyat)
  • Stok Kontrol
  • Satış Sonrası Hizmetler (Servis / Müşteri İlişkileri Yönetimi-CRM)

Bu içerik, içinde bulunulan sektöre göre değişiklik gösterebileceği gibi, şirketin ve tepe yöneticilerinin hedefleri ve stratejileri doğrultusunda, şirketin yapısına, büyüklüğüne, finansal dokusuna göre de farklılık gösterir. İlk yapılması gereken, tüm bu iç ve dış faktörleri analiz ederek, şirketi ana hedefine taşıyacak doğru ve verimli yapıyı tespit etmek ve doğru başlangıç kararlarını almaktır.

Şirkete en uygun Tedarik Zincirinin yapısını belirledikten ve sistem ile ilgili kritik başlangıç kararlarını almak ilk adımdır. Bundan sonra; kurumsal yapı içinde Tedarik Zinciri Yönetimine ilişkin sistematik kurallar, iş süreçleri, fonksiyonel görevler, alt organizasyon yapıları, yatay ve dikey ilişki diyagramları, sistem kısıtları ve diğer tanımlamalar yapılarak, kurgu netleştirilir. Bu tür organizasyonlar canlı yapılar olduklarından, sürekli kontrol edilerek değişen şartlara göre gerekli düzenleme ve revizyonlar yapılmalı, en mükemmel haline doğru evirilmesi sağlanmalıdır. 

Tedarik Zinciri Yönetimi’nin ana fonksiyonlarına bakacak olursak:

Planlama: “Doğru ürünün, doğru zamanda, doğru miktarda, doğru yerde” olmasını sağlamak üzere ihtiyaçların belirlenmesi ve Satın Alma/Kategori Yönetimi’ne bu bilgileri aktararak sürecin sağlıklı ve efektif gerçekleşmesini sağlar.

Satın Alma/Kategori Yönetimi: Pazarlama’nın 4P yaklaşımı paralelinde, Ürün, Fiyat (Satın Alma/Satış), Promosyon ve Satış Noktası faaliyetlerini yönetir, Tedarikçilerle ilgili her türlü ilişkiyi kurar ve geliştirir.

Lojistik: Satın alınan ürünlerin en uygun şartlarda Depolanması ve Planlama verilerine göre Sevkiyatların en doğru şekilde gerçekleşmesinden sorumludur. Mevcut stokların gerektiğinde lokasyonlarının değiştirilmesi ve iade ürünlerin hareketlerinin koordinasyonu da bu birimin sorumluluğundadır.

Stok Kontrol: Planlama ile çok yakın çalışan bu birim, İşletme Sermayesi Yönetimi’nde çok kritik bir rol oynar. Satın Alma/Kategori Yönetimi’ni sürekli besleyerek, doğru ürünlerin, doğru miktarlarda ve doğru zamanlarda Tedarik edilmelerine destek olur.

Satış Sonrası Hizmetler: Teknik Servis gibi hizmetlerin yanı sıra, günümüzde belki de çok daha fazla önem taşıyan Müşteri İlişkileri Yönetimi faaliyetleri ile, gerek Satın Alma/Kategori Yönetimi, gerekse Planlama ve Lojistik faaliyetlerinin verimliliğe katkıda bulunur.

İletişim Sektörüne Yepyeni Bir Soluk

Kurumsal İletişim ve PR Yönetimi

Kariyer Marka Danışmanlığı; Kurumsal İtibar ve Pr Yönetimlerinin tümünde, kişi ve kurumların kamuoyunda tanıtılması, bilinirliğinin artması ve marka değerinin tüketici nezdinde doğru algılanması için hizmet ve faaliyetler yürütmektedir. Hedef kitleniz ile doğru kanallar ve stratejiler oluşturularak algı yönetiminizi en üst seviyeye çıkartacak stratejik planlamalar yapmaktadır. 25 yılı aşkın süredir basın yayın ve medya kanallarındaki uzmanlık ve deneyimlerimizi aşağıdaki hizmetler kapsamında sizlerle buluşturmaktadır.

Stratejik Medya İlişkileri Yönetimi

Kariyer Marka Danışmanlığı Stratejik Medya İlişkileri Yönetimlerinde; medya ilişkileri hizmetini 2 temel unsur üzerine kurgulamıştır: Strateji ve İçerik. Dil ve özel içeriklerle hazırlanan basın bültenlerini kişi ve kuruma özel fark yaratacak içerikte kamuoyu bilgilerine ve duyurularına sunmak günümüzde önem arz etmektedir. Bu doğrultuda konu-gündem yönetimi gözeterek ve her bir iş ortağına özel olarak hazırlanan periyodik medya stratejisi ekseninde kurgulanan medya planlarını, kuruma/duruma özel içerik üretimleri eşliğinde bünyemizde uygulanmaktadır. Algı yönetimi, itibar yönetimi ve lider iletişimini, stratejik medya ilişkilerinin destekleyicisi ve olmazsa olmaz unsurları olarak ele alarak hizmet ve faaliyetlerimizi bu yönde yürütürüz.

Dijital Mecra Yönetimi ve Dijital Pazarlama İletişimi Yönetimi

- Kurumsal Web Geliştirme - E - Ticaret Siteleri  - Mobil Uygulama & Geliştirme - Özel Projeler - Yapay Zeka - ConsFlow - Varlık Yönetimi - Proje Yönetimi - İK ve Kaynak Yönetimi - İçerik Yönetimi ve Üretimi - Sosyal Medya Danışmanlığı - PPC Reklamlar - Dijital Pazarlama - SEO Danışmanlığı - SEO Arama Motoru Optimizasyonu - Google ADS Reklamları - Gmail Reklamları - Mobil Uygulama Reklamları - Dönüşüm Oranı Optimizasyonu - Web & Mobil Analiz - Google Analytics - Google İçerik Denetimi